Serveeplank met de tekst

De Ultieme Gids voor Serveerplanken: Perfect voor Borrelplank en Tapasplank, Geïnspireerd op Schotland

|

Tijd om te lezen 2 min

Onlangs hadden we een gezellige BBQ georganiseerd en zoals altijd gebruikten we een van onze favoriete serveerplanken, dit keer gevuld met een heerlijke selectie kazen en andere lekkernijen. en heerlijke whisky's. Tijdens het feest kregen we de vraag hoe we de kleurstoffen en geuren weer uit de plank krijgen na gebruik. In deze blog delen we onze tips en trucs voor het samenstellen van de perfecte borrelplank of tapasplank, geïnspireerd op de rijke smaken van Schotland, en hoe je je serveerplank schoon en fris houdt.





Wat is een serveerplank?

Een serveerplank is een platter waarop diverse hapjes worden gepresenteerd, variërend van kazen en vleeswaren tot fruit, noten en vis. Het doel is om een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod te presenteren dat perfect is voor elke gelegenheid, of het nu een informele borrel of een uitgebreide tapasavond is.

De perfecte Schotse borrelplank samenstellen:

  1. Kazen: Kies voor een mix van Schotse kazen zoals Mull of Kintyre Cheddar, Lanark Blue en Caboc. Deze kazen bieden een rijke en unieke smaakervaring die perfect past bij een borrelplank.
  2. Vleeswaren: Voeg Schotse vleeswaren toe zoals venison salami, haggis bites en gerookte zalm. Deze traditionele lekkernijen brengen een authentieke Schotse flair naar je plank.
  3. Fruit en Noten: Vers fruit zoals bramen, appels en peren voegen kleur en zoetheid toe, terwijl noten zoals hazelnoten en walnoten zorgen voor een knapperige textuur.
  4. Brood en Crackers: Een variëteit aan Schots haverbrood en oatcakes geeft je gasten de mogelijkheid om te combineren en te dippen.
  5. Dips en Sauzen: Voeg extra smaak toe met dips zoals whisky marmelade, honing-mosterdsaus en cranberry chutney.

De Tapasplank: Een Mediterraan Feest

Een tapasplank is een fantastische manier om een mediterraan thema aan je borrel toe te voegen. Vul je tapasplank met:


  • Olijven: Groen en zwart, eventueel gemarineerd.
  • Spaanse Kazen: Manchego en andere lokale kazen.
  • Chorizo en Serrano Ham: Typische Spaanse vleeswaren.
  • Gemarineerde Groenten: Gegrilde paprika’s, artisjokken en champignons.
  • Tapas: Kleine gerechtjes zoals albondigas (gehaktballetjes), tortilla de patatas en gambas al ajillo (knoflookgarnalen).

Tips voor het Onderhoud van Je Serveerplank

Na een gezellige avond wil je natuurlijk dat je serveerplank weer schoon en fris is voor het volgende gebruik. Hier zijn enkele tips:


  1. Direct Reinigen: Reinig de plank direct na gebruik met warm water en een milde zeep. Vermijd het weken van de plank om kromtrekken te voorkomen.
  2. Gebruik van Citroen en Zout: Voor hardnekkige geuren en vlekken kun je een halve citroen en grof zout gebruiken. Wrijf de plank in met de citroen en het zout en spoel daarna goed af.
  3. Olie de Plank: Houd je houten serveerplank in topconditie door deze regelmatig in te oliën met een voedselveilige olie zoals minerale olie of walnootolie. Dit helpt om het hout te voeden en te beschermen tegen vlekken en geuren.
  4. Vermijd de Vaatwasser: Plaats je houten serveerplank nooit in de vaatwasser. De hitte en het water kunnen het hout beschadigen en kromtrekken.

Waarom Kiezen voor een Schots Geïnspireerde Serveerplank?

Een serveerplank geïnspireerd op Schotland biedt een unieke en smaakvolle ervaring. De rijke tradities en hoogwaardige ingrediënten van de Schotse keuken maken elke borrel speciaal. Bovendien zijn serveerplanken ideaal voor elke gelegenheid. Ze bieden veelzijdigheid, zijn eenvoudig samen te stellen en zien er altijd indrukwekkend uit. Of je nu een borrelplank of een tapasplank maakt, je gasten zullen zeker onder de indruk zijn van de presentatie en de smaken.

Met deze gids ben je klaar om een indrukwekkende Schots geïnspireerde serveerplank samen te stellen en deze goed te onderhouden. Geniet van je volgende borrel of tapasavond en maak indruk op je gasten met jouw culinaire creaties!


Leistenen serveeplank met kaasjes